In data de 7 august 2017 Codul muncii a suferit modificari semnificative, odata cu publicarea Ordonantei de urgenta nr. 53/2017 in Monitorul Oficial. Principalele modificari au un impact major asupra activitatii desfasurata de catre angajatori si fac referire la munca nedeclarata si marirea amenzilor, la care se adauga si eliminarea cuantumului de cinci persoane.
Daca pana acum angajatorii erau sanctionati de la limita de cinci persoane, actualmente amenzile se aplica de la primul angajat descoperit ca presteaza munca nedeclarata. Dupa cum veti putea vedea in cele ce urmeaza unele reglementari cum ar fi sa aveti la fiecare loc de munca unde angajatii isi desfasoara activitatea copii dupa contractele de munca ale acestora sau tinerea evidentei programului de munca cu ora de inceput si ora de final va vor supune la un consum de energie si timp pentru punerea in conformitate cu normele.
Lista celor mai importante modificari intrate in vigoare:
1. Conform noilor reglementari actele aditionale vor trebui incheiate inainte sa produca efecte
Una dintre cele mai impactante modificari pentru angajatori este diminuarea termenului de incheiere a actelor aditionale pentru modificari precum: majorarea salariului sau modificarea criteriilor de evaluare a a ctivitatii profesionale. Potrivit noilor reglementai actele aditionale trebuie incheiate incheiate inainte sa produca efecte si nu in 20 de zile lucratoare cum era anterior.

2. Munca angajatilor cu norma partiala in afara programului stabilit cntractual este considerata munca nedeclarata si prin urmare se amendeaza cu 10.000 lei pentru fiecare persoana identificata. Pana acum aceasta activitate nu era prevazuta in Codul muncii, era stipulata doar o interdictie pentru angajatii cu norma partiala sa nu presteze ore suplimentare in afara a ceea ce este specificat in contract.

3. Primirea la munca a salariatilor care au contractul de munca suspendat (sunt in concediu de odihna fara plata, concediu post-natal) se va amenda cu suma de 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata.

4. Primirea la lucru fara incheierea contractului individual de munca inainte de inceperea activitatii si primirea la lucru fara inregistrarea in Revisal a raportului de munca inainte de inceperea activitatii se amendeaza cu suma de 20.000 lei.

5. Angajatorul are obligata de a tine la locul de munca evidenta orelor prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit a programului de lucru.

6. Angajatorii au obligatia sa tina, la fiecare loc de munca unde se presteaza activitate, copii ale contractelor de munca ale salariatilor ce lucreaza in fiecare dintre acele locuri. Altfel, risca sa fie amendati cu suma de 10.000 lei. Chiar si in lipsa unei singure copii amenda se va aplica. Mai precis daca un angajator are mai multe puncte de lucru va trebui sa se asigure ca la fiecare punct de lucru detine copii ale contractelor de munca pentru persoanele care lucreaza acolo.

7. Angajatorii care vor achita amenda in maximum 48 de ore din momentul comunicarii procesului-verbal de contraventie vor plati doar jumatate din minimul amenzii.

Pentru faptele ce sunt considerate munca nedeclarata sau “la negru” si anume: primirea la munca a angajatilor in lipsa unui contract de munca incheiat, inceperea lucrului fara ca angajatul sa fie inregistrat in Revisal, primirea la lucru a angajatului pe perioada unui contract suspendat si permiterea angajatilor cu norma partiala sa lucreze peste programul stipulat in contract angajatorul va primi minimul de amenda daca o achita in maximum 48 de ore.