Odată cu începutul lunii iulie, se vor aplica noi modificări legislative cu impact asupra modalității de facturare în cazul anumitor bunuri/servicii.

Începând cu 01.07.2022, furnizorii de produse cu risc fiscal ridicat, comercializate în relația între două persoane juridice, dar și operatorii economici care desfășoară activități economice în relația cu instituții ale statului, vor fi obligați să emită facturile fiscale și facturile simplificate prin sistemul electronic pus la dispoziție de Ministerul Finanțelor, RO E-Factura.

Același tip de facturare prin sistemul electronic RO E-Factura este obligatorie și în cazul societăților de tip structuri de cazare sau agenții de turism, care primesc ca modalitate de plată tichete de vacanță pentru serviciile de cazare.

 

Care sunt condițiile și pentru cine se aplică sistemul E-FACTURA?

  1. Agenților economici ce comercializează produse cu risc fiscal ridicat – B2B, adică acele produse cu risc ridicat de evaziune fiscală. 
  • Legume, fructe, rădăcini și tuberculi alimentari, alte plante comestibile (COD NC de la 0701 – 0714; COD NC de la 0801 – 0814);
  • Băuturi alcoolice (COD NC de la 2203 – 2208);
  • Construcții noi (art. 292, alin. 2, lit. f) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal);
  • Produse minerale (apă minerală naturală COD NC de la 2201 – 2202; nisip COD NC 2505; pietriș COD NC 2517);
  • Îmbrăcăminte și încălțăminte (COD NC de la 6401 – 6405, COD NC de la 6101 – 6117, COD NC de la 6201 – 6217, excepție fiind COD NC 6213).
  1. Agenților economici care desfășoară activități economice în relația cu statul – B2G;
  2. Companiilor din domeniul turistic care acceptă vouchere de vacanță, ce sunt obligate să transmită facturile emise titularilor voucherilor prin sistemul RO e-Factura.

 

Cum te înscrii în E-FACTURA?

  1. Obții o semnătura electronică, în vederea înrolării în SPV (Spațiul privat virtual), de la un furnizor acreditat în acest sens;
  2. Înrolarea/accesarea SPV (Spațiul privat virtual) cu ajutorul certificatului obținut la pasul 1;
  3. Înregistrarea în RO E-Factura prin formularul 084;
  4. În urma transmiterii formularului 084, operatorul economic este înscris în Registrul RO E-Factura cu data de 1 a lunii următoare, dobândind totodată, în mod automat, și calitatea de destinatar;
  5. Persoanele nerezidente se înregistrează în sistemul E-Factura prin formularul 083.

 

Observație

În acest moment, legislația în vigoare prezintă destule lacune, care conferă riscul ca odată cu înregistrarea în sistem folosind formularul 084, să intervină obligativitatea transmiterii tuturor facturilor emise prin intermediul RO E-factura, nu doar cele ce s-ar încadra în categoriile cu risc fiscal. Sistemul funcționează momentan și fără înregistrare, iar în cazul în care intervin modificări revenim cu noi informații.