Amintim de posibilitatea beneficierii de facilitatea fiscală prin care se anulează dobânzile, penalitățile și toate accesoriile, dacă se achită totalitatea obligațiilor fiscale principale până pe data de 15 decembrie 2020. Obligatiile fiscale principale constau în sumele de plata reprezentand impozit pe venit/profit, contributii salariale, sau TVA.

În ce constă amnistia fiscală

Contribuabilii care au obligații bugetare restante la 31 martie 2020 pot opta pentru anularea obligațiilor de plată accesorii (dobânzi, penalități) aferente acestora dacă achită debitul principal aflat în sold până la data de 15 decembrie 2020 și depun o documentație în acest sens.

Cui se adresează amnistia?

Amnistia vizează toți contribuabilii care au datorii restante la 31 martie 2020 (persoane juridice, persoane fizice care desfașoară activități economice sau profesii liberale, entități fără personalitate juridică etc).
Condiția de bază a amnistiei este plata integrală a obligațiilor bugetare principale restante la 31 martie 2020, precum și a obligațiilor principale cu termene de plată ulterioare datei de 31 martie 2020 (aferente lunilor aprilie -octombrie 2020), până pe data de 15 decembrie 2020.

La data depunerii cererii de anulare a accesoriilor, contribuabilul nu trebuie să mai aibă niciun fel de datorie, cu excepția accesoriilor care se anuleaza.

În concluzie, un contribuabil poate beneficia de anularea dobânzilor și penalităților aferente obligațiilor restante la 31.03.2020, daca își achită integral toate debitele (atat datoriile scadente la 31 martie, cat si cele generate in perioada aprilie – octombrie) și depune o documentatie in acest sens până în 15.12.2020.

Menționăm faptul că această facilitate fiscală nu se poate cumula cu procedura simplificată de eșalonare a datoriilor pe cel mult 12 luni a datoriilor la stat, cât și a accesoriilor aferente acestora. Entitățile care optează pentru eșalonarea la plată a datoriilor fiscale nu pot opta pentru amnistia fiscală.