RO e-Factura 1 iunie 2024: impactul în rândul antreprenorilor și măsuri de anticipare

Anul 2024 a venit cu noi provocări în materie de business și fiscalitate. Printre acestea, se numără și implementarea  sistemului de facturare RO e-Factura, care afectează operatorii economici.

De la 1 ianuarie 2024, toate societățile care realizează operațiuni economice în relația B2B (Business to Business), însemnând livrări de bunuri și prestări de servicii pe teritoriul României, au obligativitatea transmiterii facturilor prin sistemul național RO e-Factura.

Care sunt principalele schimbări pentru mediul de business în 2024 după instaurarea RO e-Factura?

Operatorii economici vizați sunt obligați să transmită facturile emise către destinatari, conform prevederilor art. 319 din Legea nr. 227/2015 (factura pe suport hârtie ori în format electronic).

Termenul de implementare

Termenul limită pentru transmiterea facturilor în sistemul RO e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile calendaristice de la data limită pentru emiterea facturii.

Varianta tradițională pe hârtie/electronic va mai putea fi folosită, în paralel, doar până la 30 iunie 2024 și doar în situații precum cele în care furnizorul sau beneficiarul nu figurează încă înregistrat în Registrul RO e-Factura.

După această dată, deducerea TVA-ului va fi posibilă pentru entitățile stabilite în România doar în baza facturii electronice.

Cum funcționează sistemul RO e-Factura?

Toate facturile circulă prin sistemul național intitulat Spațiu Privat Virtual (SPV), iar accesul în acesta se face pe bază de semnătură electronică, după care urmează un proces tehnic de conexiune la un soft de facturare, precum Smart Bill.

*În situația în care sistemul RO e-Factura nu este funcțional timp de minimum 24 de ore, obligația de transmitere a facturilor se suspendă până la repunerea în funcțiune a sistemului.

*Perioadele de nefuncționare a sistemul RO e-Factura vor fi publicate pe paginile de internet ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală şi Ministerului Finanțelor.

Care sunt excepțiile?

Operațiunile economice de bunuri exceptate de la obligația utilizării sistemului național RO e-Factura sunt cele precum:

  • livrările de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de către furnizor sau de altă persoană în contul său;
  • livrările de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de către cumpărătorul care nu este stabilit în România sau de altă persoană în contul său, cu excepția bunurilor transportate de cumpărătorul însuși și care sunt folosite la echiparea ori alimentarea ambarcațiunilor și a avioanelor de agrement sau a oricărui altui mijloc de transport de uz privat;
  • livrările intracomunitare de bunuri.

 

Care sunt principalele sancțiuni RO e-Factura după 1 iunie 2024?

Guvernul a amânat pentru 31 mai 2024 perioada de „acomodare” cu noul sistem de facturare și data de la care ANAF poate sancționa cu amenzi firmele care nu au implementat încă sistemul RO e-Factura.

Amenzile pot diferenția în funcție de mărimea contribuabililor astfel:

  • de la 2.500 la 5.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii;
  • de la 1.000 la 2.500 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mici și pentru persoanele fizice.

 

Primele sancțiuni pentru neîndeplinirea obligației de a raporta și în RO e-Factura ar urma să fie aplicate de la 1 iunie 2024, iar amenda va fi reprezentată de 15% din valoarea facturii neraportate.

Se constituie contravenție primirea și înregistrarea de către destinatar, persoană impozabilă stabilită în România a unei facturi emise de operatori economici stabiliți în România, în relația business to business, fără ca aceasta să fie trimisă prin sistemul RO e-Factura și se sancționează ca atare cu amendă egală cu cuantumul TVA înscris în factură.

Care va fi impactul RO F-factura după data de 1 iunie 2024 și cum anticipăm că vor fi lucrurile în continuare?

Se preconizează că după data de 1 iunie 2024, când vor intra în vigoare și sancțiunile pentru neraportarea facturilor conform noul sistem RO e-Factura, acesta va contribui semnificativ atât la reducerea fraudei TVA de la nivel național, cât și în cadrul Uniunii Europene.

Altfel spus, reprezintă o măsură de prevenție prin care se pot reduce pierderile asociate cu evaziunea fiscală.

Un alt avantaj îl constituie sistemul interconectat deținut de RO e-Factura. Conform surselor oficiale din Guvern, se dorește ca RO e-Factura să fie un sistem interconectat cu celelalte sisteme deținute de statele membre ale UE și, de asemenea, să asigure posibilitatea participării în procesul de achiziții publice a oricărei entități din oricare stat membru al Uniunii Europene.

Eficientizarea investițiilor și antifraudă de la distanță prin RO e-Factura

Principalul avantaj al RO e-Factura este eliminarea vulnerabilităților vechiului sistem de facturare pe suport de hârtie pentru că acum totul va fi electronic și controlat.

Procesul de colectare și, implicit, asigurarea necesității de investiții ale statului român va fi eficientizat pentru că RO e-Factura va oferi date în timp real, ceea ce va duce la o eficiență, predictibilitate și transparență mult mai mare în ceea ce privește cheltuirea banilor de către instituțiile publice.

În plus, tot datorită sistemului RO e-Factura se dorește și implementarea unui desk – audit pentru control ANAF – Antifraudă de la distanță. Sistemul va contribui la dezvoltarea mecanismului de verificare documentară la distanță pentru acțiunile de conformare și prevenire a eventualelor fraude.

În acest sens, datele colectate prin RO e-Factura vor reprezenta suportul pentru analize predictive mai detaliate ale evoluției economice, identificarea asimetriilor din economie și implementarea unor politici fiscale pertinente, metode prin care se va asigura un cadru natural de dezvoltare al mediului de afaceri.

Ai nevoie de ajutor din partea unui expert în implementarea noului sistem de facturare RO e-Factura și în gestionarea relațiilor cu ANAF?

Descoperă serviciile noastre de contabilitate:

https://www.expertmind.ro/campanii/expertul-tau-in-contabilitate-si-resurse-umane/