CARD EUROPEAN DE SĂNĂTATE

Formularul A1- Documentul portabil A1

Doriți să vă desfășurați activitatea în afara României, în spațiul comunitar?

Ați semnat un contract de prestări servicii cu un client din afara granițelor țării?

Trebuie să mergeți cu salariații în strainătate pentru a onora contractul semnat?

 

 

Atunci este necesar să obțineți Formularul A1 pentru salariații detașați!

 

 

Ce este Formularul A1?

Formularul A1 este un document folosit pe teritoriul statelor Uniunii Europene/SEE/Elveția care atestă că titularul acestuia este supus legislației de securitate socială din statul de trimitere (România), pe toată perioada de valabilitate a documentului (2 ani).

Lipsa acestuia împiedică desfășurarea activității profesionale a angajatului pe teritoriul altui stat membru al UE/SEE/Elveția, numit și stat de detașare.

 

De ce trebuie să obțin formularul A1?

Întrucât acest document este cerut de autorități, atât din țara de detașare, cât și din statul de trimitere și dovedește că se muncește legal (pe bază de contract: de prestări servicii între cele două persoane juridice, ori contract individual de muncă între persoană juridică și persoană fizică).

Cu ajutorul acestuia arătăm că angajatul este asigurat social în statul de proveninență, prin urmare se achită contribuții sociale. Lipsa Formularului A1 ar putea duce la interpretarea că salariatul nu este detașat; pe cale de consecință, un astfel de salariat nu are dreptul să beneficieze de diurnă, iar dacă au fost făcute astfel de plăți, diurna acordată poate fi considerată venit de natură salarială și trebuie impozitată corespunzător.

Prin Formularul A1 se atestă că temporar angajatul desfășoară activitate în altă țară membră UE/ SEE/ Elveția, prin urmare nu există obligativitatea de a declara și plăti contribuții sociale în statul de detașare.

 

Ce se intâmplă dacă nu obțin Formularul A1?

Dacă nu se obține formularul A1 atunci plata contribuțiilor sociale se achită în statul de detașare, iar societatea angajatoare (din România) trebuie să facă toate demersurile necesare pentru a se autoriza în acel stat ca și plătitor de contribuții sociale.

Desfășurarea unei activități lucrative în statul de detașare fără Formularul A1 sau fără a plăti taxe sociale  în acel stat se consideră a fi muncă la negru, iar acest lucru poate atrage inclusiv răspunderea penală a administratorului societății.

 

Ce se întâmpă dacă am obținut A1 pentru a lucra in Franța și acum voi face o deplasare în Belgia?

Dacă se modifică condițiile de detașare, locul sau durata, se  solicită eliberarea unui nou formular. De asemenea, la finalizarea perioadei de detașare, formularele A1 trebuie restituite la CNPP (Casa Națională de Pensii Publice București), Instituția care eliberează formularul A1.

 

Care sunt condițiile ce trebuie îndeplinite pentru a putea obține Formularul A1?

  1. Societatea trebuie să aibă cel puțin 4 luni consecutive de activitate în România de la data înființării înainte de a solicita formularul portabil A1 pentru salariații săi;
  2. Cifra de afaceri obținută pe teritoriul României să fie de minim 25% din cifra de afaceri totală;

!!! Excepție: Societățile care activează în domeniul transporturilor unde cifra de afaceri pe teritoriul României poate fi minim 5% din cifra de afaceri totală.

  1. Numărul salariaților detașați să fie de maxim 50% din numărul total al salariaților;
  2. Să existe contracte comerciale implementate pe teritoriul României anterior perioadei, cât și pe perioada detașării;
  3. Să existe un contract încheiat între angajatorul din România şi angajatorul din statul de ocupare temporară, precum şi traducerea autorizată a acestuia, din care să reiasă drepturile şi obligaţiile părţilor contractante, misiunea de îndeplinit de către salariaţii detaşaţi, precum şi perioada de execuţie a contractului.

 

În cât timp pot obține Formularul A1?

Dacă ai cel puțin 4 luni de activitate pe teritoriul României de la data înființării societății și îndeplinești condițiile necesare pentru obținerea formularului A1, în termen de 5 zile lucrătoare de la achitarea onorariului perceput vom depune documentația la CNPP. Din acel moment puteți pleca cu salariații în deplasare. Termenul de analiza a documentației depuse către CNPP poate depăși în unele situații și 60 zile calendaristice.

 

Cum putem colabora pentru obținerea Formularului A1?

Întreaga procedură va fi 100% online parcurgând următorii pași:

Pasul 1

Pasul 2

Pasul 3

Oferim consultanță pentru a parcurge criteriile de eligibilitate și oferim recomandări pentru a le putea îndeplini. Odată stabilit numărul de salariați pentru care este necesar Formularul A1, întocmim documentația și o depunem la CNPP. Ridicăm cererea cu numărul de înregistrare și Formularele A1 obținute și le transmitem către dumneavoastră, indiferent de locație.

Cum pot intra în posesia documentului portabil A1 și cât costă?

Solicită o ofertă ACUM!

Procedura 100% ONLINE, oriunde în ROMÂNIA.

Ne puteți contacta telefonic la 0746 079 765.

!!! Recomandări/bine de știut/important:

Vă recomandăm ca până la eliberarea documentelor portabile A1 de către CNPP să continuați să mențineți cifra de afaceri obținută pe teritoriul României la minim 25% din cifra de afaceri totală pentru a evita riscul solicitării de documente contabile suplimentare și astfel să ducă la respingerea dosarului de către CNPP.